הקיץ החם בעיצומו ומי מאיתנו לא היה רוצה לשבת מדי פעם מחוץ לביתו, בצל, ואם אפשר – גם מתחת לפרגולה ?
מסיבה זו, נכנסה לתוקפה לפני כשנה "רפורמת הפרגולות". מטרתה העיקרית של הרפורמה – לפשט את ההליכים להקמת פרגולה עבור האזרח הקטן: הליכי הבנייה, הבירוקרטיה ובעיקר זמני ההמתנה הארוכים עד לקבלת האישורים בגין פעולות בנייה פשוטות בבתיהם של האזרחים.
רפורמה זו מתייחסת להקמת פרגולה, מחסן, גדרות לגינה, שערים וכדומה, ומטרתה למנוע את הסרבול ואת הצורך בהמתנה ארוכה לקבלת היתר טרם הבנייה.
מה אומרות התקנות החדשות בנוגע ל"רפרומת הפרגולות" ?
עד לכניסת הרפורמה, היה נדרש מהמבקש לבנות פרגולה, מחסן או כל רכיב פשוט מבחינה הנדסית,לשאת בתשלום לאדריכל או למהנדס, בתמורת להגשת תוכנית מתאימה לוועדה המקומית, בנוסף לקבלת היתר טרם הבנייה.
לעומת זאת, מאפשרות כיום התקנות להקים רשימה ארוכה של מבנים שבנייתם פשוטה יחסית, ללא צורך בהיתר בנייה. מבנים לדוגמה הכלולים בקטגוריה זו: פרגולות, גדרות, מחסומי חנייה, שערים, מזגנים, דודי שמש, מתקנים פוטו-וולטאיים, מחסנים מחומרים קלים, אנטנות וצלחות קליטה.
המשותף לכל הנ"ל היא העובדה שמדובר ברכיבי בנייה שבנייתם אינה מהווה הפרעה למרחב הציבורי. לכן ניתן פטור מהיתר להקמתם. כל זאת במגבלות מסוימות, המפורטות להלן.
מהם הקריטריונים להקמת פרגולה ?
התקנות החדשות בעניין זה מגדירות פרגולה בשם "מצללה". הקמת הפרגולה תהיה ללא קירות, מחומרים קלים, תקרתה תשמש כמשטח הצללה בלבד והיא תוקם בחצר הבית, על גג או במרפסת. על מנת שהקמת הפרגולה תיכנס תחת אותם קריטריונים בתקנות החדשות, חובה, כי מרווחי ההצללה בין החלקים מהמשטח יהוו לפחות % 40 מהמשטח ויהיו מחולקים באופן שווה.
טועה מי שחושב שכעת ניתן להקים פרגולה גדולה ככל שירצה. לפי התקנות, שטח הפרגולה שניתן להקים ללא היתר לא יעלה על 50 מ"ר או על רבע משטח החצר, הגג, או מרפסת, הכול לפי הגדול יותר.
הקמת גגון או סוכך להצללה
מעבר להקמת פרגולה, ניתן להקים ללא היתר בנייה גם גגון או סוכך, כזה שיהיה מחובר לפחות באחת מפאותיו למבנה, ובלבד שהגגון או הסוכך לא יבלוט מקיר המבנה יותר משני מטרים ובנייתו תהיה מחומרים קלים בלבד.
כך גם בהתייחס לסוכך מתקפל, אם במצבו הסגור לא יבלוט מקיר המבנה יותר מ – 50 ס"מ – הכול לפי התנאים המפורטים בתקנות.
האם ניתן מעכשיו לבנות את הפרגולה באופן עצמאי ?
במידה ששטח הפרגולה או הסוכך אינו עולה על 20 מ"ר, התקנות היום אכן מאפשרות להקים את הנ"ל ללא קבלת היתר.
לגבי פרגולה, סוכך או גגון ששטחם עולה על 20 מ"ר, על המבקש למסור הודעה לרשות הרישוי תוך 45 ימים ממועד ביצוע העבודה ולצרף להודעתו אישור של מהנדס בניין (קונסטרוקטור) על עיגון הפרגולה, הגגון או הסוכך, ועל יציבותם.
האם יש צורך באישור להקמת גדר ומחסן בגינה ?
רבים נוטים לחשוב כי הקמת גדר איננה זקוקה לאישור הרשות המקומית.
התקנות החדשות מאפשרות להקים גדר, ללא קבלת היתר, כל עוד היא אינה מצויה בחזית המגרש הפונה לרחוב, או לשטח ציבורי פתוח, וגובהה אינו עולה על 1.50 מ'. במידה והגדר אינה עומדת בפרמטרים הללו, יש לקבל את אישורה של הוועדה המקומית.
כמעט בכל בית פרטי עם גינה יש מחסן לאחסון כלי עבודה וכו'. על פי התקנות החדשות, הקמת מחסן אפשרית ללא קבלת היתר, בתנאי שהמחסן ייבנה מחומרים קלים, שטחו לא יעלה על 6 מ"ר וגובהו לא יעלה 2.05 מ', כל זאת בנוסף לאי חיבורו של המחסן לתשתיות, לרבות מים ביוב וחשמל.
הליך רישוי מקוצר לתוספות בנייה
בנוסף להקלות המשמעותיות בהתייחס לבניית רכיבי בנייה "פשוטים", התקנות החדשות מסייעות גם בעניין תוספות בנייה, כגון: הוספת ממ"ד, סגירת מרפסת או הוספת מרפסת, ובלבד שתוספת הבנייה לא תעלה על 25 מ"ר. בעניין זה, על המבקש להגיש בקשה על פי התנאים בחוק ורשות הרישוי תהיה מחויבת לקבל החלטה בבקשה ולהחזיר תשובה לפונה עד 45 יום. במידה שלא הוחזרה תשובה במועדים הקבועים, אזי ניתן יהיה לראות בכך כהחלטה לאישור הבקשה להיתר בפועל.
מספר דגשים לפני הבנייה
לאחר השלמת בנייה של המבנים המפורטים לעיל, חובה לדווח לוועדה המקומית על כל בנייה של מתקן, באמצעות האינטרנט. כל רשות מחויבת להקים מנגנון מקוון באמצעות האינטרנט, מנגנון שבו ניתן יהיה לדווח על הבנייה ומבלי לבזבז שעות מיותרות בהמתנה. בנוסף, על כל בנייה חדשה חלה חובה להיבחן ע"י הרשות המקומית, כדי לבדוק אם יש צורך בתשלום מיסי ארנונה על הבנייה החדשה – בהתאם לתקנות הקבועות.
לבסוף – לפני כל בנייה מכל סוג, יש לקבל ייעוץ משפטי ואדריכלי על מנת לא לעבור בטעות על החוק, כי למרות ההקלות המבורכות, בנייה ללא היתר בנייה מהווה עבירה פלילית, עבירה הגוררת לעיתים קרובות הגשת תביעה להריסת הבנייה וכן תביעה לתשלום קנסות גבוהים בגינה.
עו"ד עופר הבר, מתמחה בדיני התעבורה, עומד לרשותכם בכל נושא ובכל עת, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו, על מנת שנוכל לסייע לכם במידת הצורך.
אין במאמר זה משום ייעוץ משפטי והאמור בו אינו מהווה תחליף לכך וכי כל הסתמכות על המידע הנ"ל, הינו באחריות הקורא בלבד.
יובהר, כי כל זכויות היוצרים במאמר זה, הינן של עו"ד עופר הבר וכי אין להעתיק או לעשות בו כל שימוש ללא הסכמתו.
עו"ד עופר הבר, עורך דין לדיני תעבורה ומשפט פלילי בחיפה והצפון לשירותכם.