אחד הנושאים הקרובים ללבי, הנו תחום בעלי החיים. לצערי תחום זה אינו זוכה מספיק להתייחסות הראויה, לא ע"י נבחרי הציבור וגם לא ע"י המערכת המשפטית.
מערכת המשפט מקלה בדרך כלל עד כדי גיחוך בעונשיה לאלו אשר בחרו בדרך מכוערת ובזויה להתעלל ביצורים חסרי ישע. לדעתי, אחד הדברים התמוהים במערכת הפוליטית הוא שמי שאחראי להגנת בעלי החיים הוא המשרד לענייני חקלאות ולאו דווקא המשרד להגנת הסביבה למשל, כאשר לא פעם משרד החקלאות חוטא באינטרסים מנוגדים: מחד גיסא, הוא פועל לשמירה על רצונות החקלאיים או מגדלי הבשר לשחיטה, ומאידך גיסא קיים הצורך בהגנה על בעלי החיים שנותרים ללא הגנה, ועל שמירה מינימלית של איכות חייהם.
למרות האמור לעיל, נראה כי שר החקלאות הנבחר אורי אריאל מנסה לקדם את תיקוני החוק ואת העוול המתמשך. בנאומו לפני מספר ימים בכנסת בעת העלאת החוק לקריאה ראשונה, הוא אמר את הדברים הבאים:
״מקרי התעללות בבעלי חיים, שלצערי גוברים בחודשים האחרונים, ראויים לטיפול ביד קשה ובענישה משמעותית. הצעת החוק מגלמת שינויים מתבקשים בחוק, שיאפשרו להגביר את האכיפה והענישה ולמנוע התעללות בבעלי החיים".
החוק אושר בקריאה ראשונה.
פסיקת בתי המשפט בנושא התעללות בבעלי החיים
עיקרי הרחבת החוק נגד אנשים המתעללים בבעלי החיים נועדה להעניק לבתי המשפט את הכלים הדרושים להחמיר עם העבריינים המתעללים בבעלי חיים.
עד היום, ברוב המקרים, הם קיבלו עונשים קלים שהסתכמו בקנסות כספיים בלבד ולא יותר מכך. לדוגמה, אדם אשר השליך את כלבו מחלון ביתו בקומה הרביעית, תוך שהוא גורם להריגת הכלב, נקנס ע"י בית המשפט בסך של 300 ₪ בלבד.
במקרה אחר, אדם שקשר את כלבו למכוניתו, תוך שהוא גורר אותו במהירות עד למותו, קיבל 3 חודשי מאסר על תנאי בלבד ואפילו ללא קנס כספי בצדו.
העונשים הקלים הללו מאיצים את תופעת ריבוי מעשי ההתעללות בבעלי חיים בתקופה האחרונה, החל מזריקת גורי חתולים למדורות ל"ג בעומר ועד להשארת חיות המחמד ליד שדה התעופה בן גוריון טרם נסיעת בעליהם לחופשת הגדולה. מטרת הצעת החוק היא מתן כלי יעיל לאכיפה נגד מעשים נוראים אלו.
עיקרי הצעת החוק
לפני מספר ימים, כאמור, אושר במליאת הכנסת בקריאה ראשונה התיקון לחוק צער בעלי חיים. תיקון זה כולל מספר שינויים מהותיים כדי שניתן יהיה להגן על כלל בעלי החיים ולא רק על חיות המחמד. דוגמאות:
- אחד מן התיקונים המהותיים והחשובים, הנו האפשרות להטיל מאסר בפועל של עד 5 שנים כאשר לא יתאפשר עוד להמיר את עונש המאסר בקנס כספי, כך שלא ניתן יהיה להטיל את עונש הקנס כקנס יחיד.
- תיקון נוסף מציע לקבוע כי ניתן יהיה לתפוס בעל חיים לפי החוק – לשם הגנתו, לא רק אם יש יסוד סביר לחשוד שנעברה בו עבירה לפי החוק, אלא גם בשל החשד שעומדים לעבור בו עבירה. תיקון זה בא לתת מענה למצבים שבהם יש צורך למנוע את העבירה לפני התרחשותה, באמצעות תפיסת בעל החיים לשם הגנתו.
- הרחבת האיסור הקיים על ביצוע חיתוך ברקמה חיה למטרות נוי, שתקף כיום בעיקר לגבי זנבות ואוזניים, התיקון יורחב מעתה גם לגבי ביצוע קעקוע או צביעה באמצעי הפוגע ברקמה חיה או חודר לתוכה. עיקר החידוש בתיקון זה הוא כי חובת ההוכחה לאי קיום המעשה חלה על המחזיק בבעל החיים ולאו דווקא על המבצע בפועל.
- תיקון משמעותי בחוק הנו הטלת האחריות הפלילית על התעללות בבעלי חיים בתאגידים עסקיים ועל נושאי משרה בעצמם. זאת כיוון שלא פיקחו כראוי ולא מנעו התעללות שביצעו עובדים מטעמם. המטרה העיקרית לכך היא למנוע את הטלת האשמה על ה"ש.ג" ולהטיל אחריות פלילית על נושא משרה בתאגיד שלא פיקח על קיום הוראות החוק והתקנות בידי התאגיד, או על מי מעובדיו.
התעללות בבעלי החיים – מראה חברתית
רבים יסכימו כי ריבוי מקרי ההתעללות בבעלי החיים, הנו סימן היכר להידרדרות מוסרית של החברה הישראלית, נוכח פגיעה בחלשים ובחסרי הישע. היטיב לבטא רגשות אלו, השופט בדימוס מישאל חשין באחד מפסקי הדין שלו:
"צווינו מלידה להגן על החלש ובעלי חיים הם חלשים. בעל חיים ליד האם הוא כילד, תמים וחסר הגנה, אין היא מכירה ברוע ואין היא יודעת כיצד להתמודד עמו. החיה מתקשה להגן על עצמה מפני האדם, והמלחמה בין האדם לבין החיה היא מלחמה בין מי שאינם שווים. האדם מצווה אפוא להגן על החיה כחלק מן הציווי המוסרי להגן על החלש".
כולי תקווה כי באמצעות הרחבת החוק תוחמר הענישה של המתעללים בבעלי חיים וכי לא נראה עוד פסקי דין שבהם ניתנים עונשים קלים עד כדי גיחוך, כמו מאסר על תנאי או קנס כספי בלבד, בגין התעללות בבעל חיים חי ונושם. וכי תיקון החוק יבהיר כי ההגנה על בעלי החיים היא תכלית חשובה ומרכזית לא רק בקרב חובבי החיות, אלא שהיא מהווה גם צעד מכריע בהתפתחותה המוסרית של החברה הישראלית.
עו"ד עופר הבר, מתמחה בדיני התעבורה, עומד לרשותכם בכל נושא ובכל עת, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו, על מנת שנוכל לסייע לכם במידת הצורך.
אין במאמר זה משום ייעוץ משפטי והאמור בו אינו מהווה תחליף לכך וכי כל הסתמכות על המידע הנ"ל, הינו באחריות הקורא בלבד.
יובהר, כי כל זכויות היוצרים במאמר זה, הינן של עו"ד עופר הבר וכי אין להעתיק או לעשות בו כל שימוש ללא הסכמתו.
עו"ד עופר הבר, עורך דין לדיני תעבורה ומשפט פלילי בחיפה והצפון לשירותכם.