למי מאיתנו לא קרתה מעולם תאונה קלה עם רכבו ? תאונה שמסתכמת, למרבה המזל, בנזק קל לרכב בלבד ולא, חלילה, בחיי אדם.
בדרך כלל, אירוע שכזה מסתיים בהחלפת פרטים בין שני הצדדים, תוך השארת האחריות לנזקי הרכוש בידיהן של חברות הביטוח.
רובנו ינהגו כפי שהאדם הסביר ינהג ואכן ימסרו את פרטיהם לנהג השני. אולם לעיתים יהיו כאלה שיבחרו שלא לעשות כך וירחיקו לכת ואף יברחו מזירת האירוע ללא השארת הפרטים, כמתחייב בחוק.
מה לעשות במקרה של תאונת דרכים ?
נשאלת השאלה: איך בעצם עלינו לפעול ? האם במצב כזה יש לנו בכלל אפשרות להפעיל שיקול דעת מסוג כזה או אחר ? האם
אפשרי בכלל לא לתת את פרטינו לנהג האחר מסיבה זו או אחרת ?
התשובות לשאלות הללו מתבססות על ההשקפה כי על כל נהג מוטלת חובה בסיסית למסור את פרטיו במקרה של פגיעה ברכב אחר, או, חלילה, במקרה של תאונת דרכים – אפילו הקלה ביותר.
לכן אדם המתלבט אם למסור את פרטיו, עדיף שקודם ימסור את פרטיו ואחר כך יואיל ויטען את טענותיו.
על נהג המעורב בתאונה חלה חובה למסור פרטים לצד השני כאשר מדובר במקרים שבהם נגרם נזק בלבד, קרי הפגיעה היא ברכוש ולא בחיי אדם, אזי אין בהכרח צורך בהתערבות מצד גורמי המשטרה, אלא שניתן להפנות את הצדדים לאחר מכן להליך אזרחי, שם יבררו על מי מוטלת האחריות הנזיקית, כדי לשפות בהתאם את הצד הנפגע.
יחד זאת, מוטל על כל מי שהיה מעורב בתאונת דרכים או אפילו חשוד בכך שהיה מעורב, למסור את פרטיו ללא היסוס או כל שיקול דעת. כאמור לאחר מכן, כל צד יוכל לטעון טענותיו בהתייחס למקרה המדובר.
בנוסף לאמור לעיל, לא ניתן לטעון כי על פי הבנתנו לא נגרם נזק לרכב האחר ולכן אפשר לא למסור את פרטי הנהג, גם אם הנך חושב שאינך אשם בתאונה. לעיתים גם המחשבה שמא רק במידה והצד השני ימסור את פרטיו אמסור גם אני את פרטיי, או אמסור את הפרטים מאוחר יותר איננה נכונה, וזאת בגלל עובדה אחת ברורה – מי שלא מוסר את פרטיו עובר על החוק, על כל המשתמע מכך.
השארת פרטים לאחר מעורבות בתאונת דרכים
השארת פרטים לאחר מעורבות בתאונת דרכים ללא נפגעים הִנה חובה המופיעה בתקנה 145 לתקנות התעבורה. תקנה זו קובעת כיצד אמור לנהוג נהג שהיה מעורב בתאונת דרכים ללא נפגעים. במסגרת התקנה הוא מחויב להשאיר את פרטיו האישיים לרבות, שם מלא, כתובת מגורים עדכנית, מספר רכב, מספר רישיון הנהיגה, שם החברה המבטחת ומספר פוליסת הביטוח שבה הוא אוחז. אי השארת פרטים במקרה זה במלואם או בחלקם נחשבת לעבירה שתוביל בסופו של דבר להליך להגשת כתב אישום בבית המשפט לתעבורה, להטלת קנסות כספיים, לפסילת רישיון מנהלית ועוד.
תיאור מקרה נהיגה ברשלנות וכן בגין עבירות של אי מתן זכות קדימה ואי מסירת פרטים
לפני מספר שנים הגיעה אליי לקוחה בעקבות כתב אישום שהוגש כנגדה לבית המשפט לתעבורה, בגין נהיגה ברשלנות וכן בגין עבירות של אי מתן זכות קדימה ואי מסירת פרטים.
עיקרי העובדות בתיק הנ"ל היו פגיעה במכונית של נהג אחר ובנוסף לכך נטען, כי אותה נהגת נכנסה לרכבה וברחה ממקום התאונה, מבלי למסור פרטים מזהים.
טענתה של אותה לקוחה, הייתה מאד פשוטה לכאורה: איש לא דרש ממנה פרטים, וכלל לא נגרם נזק לרכבים המעורבים באירוע, לכן היא החליטה שניתן לעזוב את זירת האירוע ללא השארת פרטים לצד השני.
האם היה צדק בדבריה? האם נכון היה לנהוג כך?
התשובה לכך הִנה שלילית, ללא כל ספק.
מדיניות בתי המשפט במקרים של אי מסירת פרטים
מהי מדיניות הענישה מצד בתי המשפט כלפי נהג הבוחר לעזוב את זירת התאונה ללא השארת פרטים מזהים?
בתי המשפט מתייחסים למקרים כאלו במסר ברור ותקיף לכל נהג – הטלת עונש ! כך שבית המשפט יפסוק ענישה לכל מי שבוחר לברוח ממקום התאונה מבלי למסור פרטי זיהוי ליצירת קשר, גם אם האירוע מסתכם רק בנזק לרכב, היות שמדובר בהתנהגות בריונית לכל דבר ועל בתי המשפט להגן על הציבור מפניה.
הקו המנחה את בתי המשפט במקרים כאלו, הוא קודם כול האינטרס הציבורי והערכים החברתיים שעליהם הם מנסים להגן. בריחה אינה עולה בקנה אחד עם כללי המוסר.
לאחרונה מחמירות פסיקות בתי המשפט במקרים כגון אלה ומטילות על הנהגים הבורחים עונש מרתיע.
אם נתקלתם באירוע דומה, מומלץ כי תפנו לקבל ייעוץ משפטי, לבחינת נסיבות המקרה ולמתן סיוע.
עו"ד עופר הבר, מתמחה במשפט הפלילי ודיני התעבורה, עומד לרשותכם בכל נושא ובכל עת, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו, על מנת שנוכל לסייע לכם במידת הצורך.
אין במאמר זה משום ייעוץ משפטי והאמור בו אינו מהווה תחליף לכך וכי כל הסתמכות על המידע הנ"ל, הינו באחריות הקורא בלבד.
יובהר, כי כל זכויות היוצרים במאמר זה, הינן של עו"ד עופר הבר וכי אין להעתיק או לעשות בו כל שימוש ללא הסכמתו.
עו"ד עופר הבר, עורך דין לדיני תעבורה ומשפט פלילי בחיפה והצפון לשירותכם.