השבוע הגיע למשרדי לקוח חדש, איש מבוגר. הוא סיפר לי כי נתפס על ידי המשטרה כשהוא נוהג ברכבו תחת השפעת אלכוהול. לדבריו, לפני מספר ימים הוא חגג עם בני משפחתו במסעדה את יום הולדתו ה – 80 . במהלך האירוע הוא שתה שתי כוסות יין אדום והוא אינו מבין איך המשטרה מעזה לטעון שהוא היה שיכור בעת הנהיגה. הוא ציין כי כבר למעלה מ – 50 שנה שהוא נוהג, ללא כל עבירות תנועה.
טענתו זו של הלקוח כי הוא אינו מבין כיצד זה ייתכן שהוגדר "כשיכור" על ידי משטרת ישראל, היא אחת הטענות הרווחות בקרב הנהגים שנתפסים כשהם נוהגים תחת השפעת אלכוהול.
מרבית הנהגים יטענו בפני השוטר שעצר אותם כי נכנסו לרכבם שעה שלא חשו כלל את השפעת האלכוהול בגופם, כלומר לא הרגישו כלל כ"שיכורים", אזי כיצד ניתן להאשים אותם באשמה כה חמורה, חמורה עד כדי כך שהחוק מתיר את שלילת רישיונם לתקופה של שנתיים ימים?
תקנות התעבורה קובעות:
, כי "לא ינהג אדם רכב בדרך ולא יניעו אם הוא שיכור". הן גם מחייבות את בעל הרכב או את מי שממונה על הנהג (מורה נהיגה/מלווה) לא לאפשר לאדם לנהוג ברכב במצב של שכרות.
עבירת נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת אלכוהול, היא אחת העבירות השכיחות במדינה ונוגעת בכל פלחי האוכלוסייה. נהיגה אחרי שתיית משקאות אלכוהוליים היא מסוכנת מאוד ובשנים האחרונות היא מהווה גם יעד אכיפה מרכזי של משטרת ישראל, שעה שבתי המשפט בישראל, דנים באלפי תיקי שכרות מדי שנה.
נהיגה בשכרות היא נהיגה של נהג ברכבו תחת השפעת אלכוהול. אלכוהול הוא חומר משכר המגיע אל המוח וגורם לכך שפעולות שגרתיות שנעשות על ידינו מדי יום ללא מאמץ, הופכות להיות קשות לביצוע, על אחת כמה וכמה בעת נהיגה בכביש: שתיית אלכוהול גורמת לנהג להגיב באופו איטי יותר מהרגיל, לירידה בתשומת הלב לפרטים הקטנים ולשיבוש בשיקול דעתו בהתייחס להערכת הזמן והמרחק תוך כדי הנהיגה.
כיצד קובעת משטרת ישראל אם נהג יוגדר כשיכור ?
משטרת ישראל אוכפת את עבירת השכרות על ידי מדידת אחוז האלכוהול בדם, באמצעות מכשירים מיוחדים – "ינשוף" ו"נשיפון". המכשירים הנ"ל משלימים האחד את השני ומאפשרים לשוטרים לבדוק את כמות האלכוהול בדמו של האוחז בהגה במקום, ובתוך מספר שניות.
מהו אחוז האלכוהול בדם המגדיר שכרות?
לאחר בחינה מעמיקי של היבטי הנהיגה בשכרות קבעו רשויות החוק שאדם ייחשב בפני החוק לשיכור אם יתגלו אצלו למעלה מ 50- מיליגרם אלכוהול ב 100- מיליליטר דם, או 290 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף של הנהג. נהג כזה יואשם בנהיגה בשכרות והוא צפוי לעונש חמור.
בדרך כלל, לא יבצע שוטר בדיקת שכרות לכל נהג שיעצור, אלא יבדוק תחילה אם יש לנהג ריח חזק של אלכוהול מהפה, האם עיניו אדומות יותר מהרגיל ובכלל האם מצב רוחו "עליז" במקצת. רק אם חשדו של השוטר יתעורר בעקבות בדיקות אלה הוא ישתמש ב"נשיפון". אם נתקבלה תוצאה "עוברת" במכשיר, המשמעות היא שהנהג אינו שיכור, הוא לא שתה אלכוהול מעבר למותר בחוק וניתן לאפשר לו להמשיך בנסיעתו. אולם, אם תופיע תוצאת "נכשל" במכשיר, המשמעות היא כי ישנו חשד יותר מסביר שהאוחז בהגה הנו שיכור. תוצאת ה"נשיפון" אינה חד משמעית, אלא כלי מקדים ומהיר,לבדיקה מעמיקה יותר ע"י מכשיר ה"ינשוף" בעת הצורך.
ה"ינשוף" הוא מכשיר מתקדם יותר מה"נשיפון". על הנהג לנשוף לתוכו פעמיים. אם הערכים של האלכוהול בדם מראים על 290 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף של הנהג, יחשב הנהג לשיכור ויובא לדין.
כמה אלכוהול מותר לשתות וגם לנהוג ?
לעניות דעתי, הביטוי "אם שותים לא נוהגים" מבטא מסר חד וברור. אולם התשובה לכמות השתייה המותרת אינה פשוטה, ויש מספר פרמטרים אישיים שיכולים להשפיע: משקלו ומבנה גופו של הנהג, הרגלי השתייה שלו, סוג המשקה ששתה והזמן שעבר מאז צריכת האלכוהול ועד הבדיקה. בעיקרון ניתן להסיק כי שתייה מעבר לכוס בירה או לכוסית יין עלולה להביא את הנהג לגבול המותר בחוק ולאישומו כשיכור, ולכן ההמלצה שלי היא לא לקחת סיכונים ולא לשתות כלל משקאות אלכוהוליים לפני שעולים על ההגה.
עונשים בחוק דיני תעבורה על עבירת שכרות
העונש במידה שכמות האלכוהול שנמצאה היא גבוהה מהרגיל, יכולה המשטרה להפעיל אמצעי ענישה באופן מיידי, כגון פסילת רישיון הנהג למשך 30 יום ו/או השבתת הרכב שבו בוצעה העבירה ל 30- יום.
מעבר לכך, כנגד נהג שנתפס על נהיגה בשכרות יוגש כתב אישום לבית משפט לתעבורה. העונש המינימלי הקבוע בחוק לעבירות אלו הוא פסילת רישיון הנהיגה למשך שנתיים. בנוסף לכך, נהג שנגזר עליו עונש של פסילת רישיון הנהיגה לתקופה של למעלה משנה, יצטרך לעבור שוב מבחני תיאוריה וטסט.
עו"ד עופר הבר, מתמחה במשפט הפלילי ודיני התעבורה, עומד לרשותכם בכל נושא ובכל עת, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו, על מנת שנוכל לסייע לכם במידת הצורך.
אין במאמר זה משום ייעוץ משפטי והאמור בו אינו מהווה תחליף לכך וכי כל הסתמכות על המידע הנ"ל, הינו באחריות הקורא בלבד.
יובהר, כי כל זכויות היוצרים במאמר זה, הינן של עו"ד עופר הבר וכי אין להעתיק או לעשות בו כל שימוש ללא הסכמתו.
עו"ד עופר הבר, עורך דין לדיני תעבורה ומשפט פלילי בחיפה והצפון לשירותכם.